Carnestoltes i Quaresmes

La Vella Quaresma (2022)

Ara fa ja uns 10 anys, un grup d’amics vam engegar la comparsa del carnestoltes de Montornès del Vallès i el Bou de Montornès.
Tot va començar arrel d’una conversa entre un grup d’amics i amigues un dimecres de cendra, en el què vam veure que el Carnestoltes de Montornès necessitava una empenta important. Des de llavors gràcies al suport de la regidoria de cultura i festes, i les tècniques de cultura de l’Ajuntament de Montornès, hem anat fent feina cada any i mica en mica, ampliant el repertori de personatges, actes i més cosetes que un dia d’aquests us explicaré.

Però en aquesta ocasió hem centraré en la feina que he fet aquest any: A part del manteniment del Bou i l’emissari del rei Carnestoltes, he afegit la nova màscara del rei i la de un personatge nou: La Vella Quaresma.

La Màscara del rei Carnestoltes es basada en el tipus arlequí, de colors vius amb daurats, que va acord al vestit que portava, reflexa a més a més a cada galta els colors de l’arc de Sant Martí, símbol de llibertat: Aquella de la que qualsevol persona hauria de gaudir sense tabús. El ceptre es obra de Xavier Villanueva.

I lluny de crear un personatge què fes por, o imposés, va sorgir la idea de crear una Vella Quaresma simpàtica, que tot i portar la seva doctrina i representar els 40 dies de període quaresmal, fos amable i propera amb la canalla, i així va ser, la interpretació del personatge també va ser molt amable i tendre així que podríem dir que màscara i actriu, van tindre un èxit rotund.
tant la màscara del rei Carnestoltes 2022 com la de la Vella Quaresma son fetes de polièster a partir de motlle de silicona, policromades amb oli seguint la tècnica tradicional i daurats, però amb afegits de feltre (en el cas del rei, les celles de feltre) i perruca i mocador de farcell (en el cas de la Vella Quaresma). Ambdues encoixinades, amb les seves respectives trinxes amb clip per que no caiguessin.

Les màscares de per sí no fan màgia soles, i va ser la representació dels dos intèrprets qui va donar una gran vitalitat als personatges i crec que això també es digne d’admirar, des de l’anonimat dels respectius personatges, gran feina company@s!!

A continuació unes fotos fetes pel taller i per l’Àlex Gil. fins el proper carnestoltes!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *