El retorn de Josep Carner

Josep Carner a Tallaferro Escultura acabat.

Fou l’any 1909 quant un jove poeta anomenat Josep Carner, va ésser expulsat de l’Ateneu Barcelonès degut a les seves malifetes, segons explicaven els seus amics: obria les aixetes, s’enduia el paper d’escriure, es disfressava o escrivia en una estàtua de l’Ateneu, entre d’altres que podreu trobar també al llibre “Josep Carner i el Noucentisme. Vida obra i llegenda” d’Albert Manent.
110 any després de la seva expulsió i per tancar els actes de l’any Carner, el 4 d’octubre del 2021 va ser rebut de nou a l’Ateneu Barcelonès en forma de Capgròs, on se li va restituir com a soci de ple dret de l’entitat.


El capgròs fet aquí al taller, va ésser fet a partir d’una única fotografia trobada de la època, combinades amb d’altres d’èpoques posteriors. Modelat en argila amb posterior motlle d’escaiola i acabat en reïna de polièster, tractat amb estuc i amb policromia acrílica i vernís setinat per donar-li cos. El vestuari va anar a càrrec de l’empresa Folk al Biaix amb un excel·lent treball adaptat a l’època del personatge.

Només hem resta agrair a l’Ateneu Barcelonès la seva confiança, en especial a la seva presidenta la Sra. Isona Passola. I a tots els participants a l’acte que van rebre la figura com si de veritat es tractes de l’autèntic poeta.

Un apunt històric: Josep Carner, visità mes d’un cop la vila de Castellterçol (Moianès) ja que durant molt de temps fou el “protegit o apadrinat” d’Enric Prat de La Riba (Castellterçol, 1870 – 1917): Primer president de la Mancomunitat de Catalunya i un dels principals artífex del ressorgiment del nacionalisme català del segle XIX.

A continuació us deixo unes fotografies de la creació i presentació de la peça, fetes per Tallaferro escultura i l’Ateneu Barcelonès.
Salut!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *